8 Gemakkelijke manieren om missionair te zijn

Een poging tot vertaling van het artikel “8 ways to be missional“. Met dank aan @_Stew_ (Michael Stewart)

Missionair zijn is geen activiteit die we in onze dagelijkse bezigheden inschuiven. Het is ons leven. Missie zou de manier van leven moeten zijn, niet iets wat we aan ons leven toevoegen. “Ga dus op weg en maak alle volken tot mijn leerlingen”, “Gedraag u wijs tegenover buitenstaanders”, “hoe u op de mensen moet reageren”, “wees steeds bereid om u te verantwoorden”.  We kunnen missionair zijn op alledaagse manieren zonder onze overvolle agenda’s overhoop te gooien. Hier een paar suggesties:

  1. Eet samen met niet-christenen: We eten drie keer per dag. Waarom zouden we er geen gewoonte van maken om één van deze maaltijden met niet-christenen of een gezin van niet-christenen te houden? Ga lunchen met een collega, niet alleen. Vraag de buren om samen te eten. Als het teveel werk is om een grote maaltijd klaar te maken, bestel dan gewoon pizza en besteed meer aandacht aan het gesprek. Als je uit eten gaat, nodig dan anderen uit. Of neem je gezin mee naar een restaurant waar je aan tafel kunt zitten met vreemden en in gesprek kunt raken. Ga naar een barbecuerestaurant en nodig christenen en niet-christenen uit. Ontvlucht de christelijke subcultuur.
  2. Wandel, vermijd de auto. Als je in een bewandelbare omgeving woont, maak er een gewoonte van naar buiten te gaan en rond te wandelen in de buurt, rond de appartementen of campus. Loop naar de brievenbus of groentewinkel in plaats van er naar toe te rijden met de auto. Wees berekend in je wandeltocht. Groet mensen die je niet kent, begin gesprekjes. Trek de aandacht door met de hond te wandelen. Neem een 6-pack mee en deel uit. Neem de kinderen mee. Maak vrienden. Kom uit je huis! Laat interesse in je buren zien. Stel vragen. Bid onderweg. Bespaar brandstof, red zo de aardbol en enkele mensen.
  3. Wees een regelmatige klant. Ga, in plaats van heel de stad door te struinen voor brandstof, groenten, knipbeurten, etentjes en koffie, steeds naar dezelfde plekken toe. Leer de werknemers kennen. Ga naar dezelfde plekken op dezelfde tijden. Lach. Stel vragen. Word een vaste klant. Ik heb vrienden in koffiecorners door heel de stad. Mijn vrienden van Starbucks doneren 2 tot 3 keer per week een ton van overgebleven pasteitjes aan de kerk. We gebruiken ze voor de momenten dat we als kerk samenkomen en geven ze zo nu en dan aan daklozen. Bouw relaties op. Wees een regelmatige klant.
  4. Hobby met niet-christenen. Neem een hobby die je kunt delen. Ga naar buiten en doe iets wat je leuk vindt met anderen. Probeer eens sporten met een plaatselijke competitie. Lokale roei- of wielrenteams. Deel je hobby door er les in te geven. Geef naailes, pianoles, viool-, gitaar-, brei- of tennisles. Wees vol van gebed. Wees opzettelijk, berekenend. Wees sympathiek. Geniet. Wees jezelf.
  5. Praat met je collega’s. Hoe moeilijk is dat? Kies de goede momenten voor je pauze. Ga met je team of afdeling uit na het werk. Wees geïnteresseerd in je collega’s. Kies er vier uit en bid voor hen. Zet moedergroepen op in je buurt en maak ze niet exclusief voor christenen. Maak afspraken voor het spelen met de kinderen uit de buurt. Werk met een missie.
  6. Werk als vrijwilliger in de non-profit sector. Zoek een stichting of vereniging in je stad uit en werk er iedere maand een zaterdag voor om je stad te dienen. Neem je buren, vrienden of je huiskring mee. Zet ook als kerk tijd in om je stad te dienen. Eén keer per maand. Je kunt het!
  7. Neem deel aan evenementen van de stad. Neem, in plaats van op de X-Box te spelen, tv te kijken of op internet te surfen, deel aan evenementen in de stad. Ga naar benefietconcerten, festivals, opruimacties, zomersfeesten en optredens. Participeer missionair. Begin gesprekjes. Bestudeer de cultuur. Reflecteer op wat je hoort en ziet. Bid voor de stad. Houd van de stad. Participeer met de stad.
  8. Dien je buren. Help een buur met onkruid wieden, maaien, meubels maken, de auto repareren. Kijk eens bij de vrijwilligerscentrale of stichting HiP of Present of er iets is waar je kunt helpen iets te verbeteren. Vraag je lokale politie of brandweerkorps of je op één of andere manier kunt helpen. Wees creatief. Dien!

Maak niet de fout om “missionair” te zien als iets extra’s om in je agenda op te nemen. Maak, in plaats daarvan, je huidige schema missionair.

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.